
Toti burgerii ne spun o poveste, trebuie doar sa o ascultam si sa o savuram!
Dar care este povestea burger-ului?
Gasim multe informatii online despre cum a aparut Hamburger-ul sau Burger-ul, si avem mult de citit, sortat si digerat in materie de informatii, caci gasim referinte legate de “chifteaua de carne” inca din timpul imperiului Roman.
De exemplu, o carte de bucate romana din secolul I d.Hr. scrisa de Apicius, contine o reteta care este foarte similara cu ceea ce definim noi astazi ca si carne de burger – o chifla de carne tocata amestecata cu nuci zdrobite si foarte condimentata, gatita pe foc.
Dar, daca mergem pe asemanari cu burgerul modern, atunci precursorul adevarat al burgerului pare sa fie un fel de mancare ieftin numit Hamburg Steak, originara din Germania.
Sa dezvoltam un pic.
Tatarii si mongolii, fiind popoare nomade, parcurgeau distante mari calarind, si cumva, incepand cu secolul 13 (cel putin dupa spusele lui George Motz), au venit cu idea de a pune bucati de carne de oaie sub saua calului, pentru a le fragezi. Evident ca acest “hack” antic, aceasta metoda de fragezire a carnii, a ajuns si in Germania (cum o stim noi astazi), unde popoarele germanice au inceput sa toace carnea si sa o gateasca tocata, ulterior, in orasul Hamburg, incepand sa o faca sub forma unui patty (chiftea de carne) si sa o serveasca ca atare pe o farfurie sub denumirea de Hamburg Steak. Evident ca cele de mai sus nu s-au intamplat peste noapte ci in timp.
Odata cu emigrarea in US, germanii, au adus cu ei si Hamburg Steak.
Legenda spune ca cineva fiind grabit, a cerut sa-i fie servita aceasta chiftea de carne la pachet, si cum nu existau ambalaje ca in era moderna, clientul a primit carnea intre 2 felii de paine. Evident ca restul este istorie.
CLASSIC (HAM)BURGER
Versiuni ale cheeseburgerului sunt servite de peste un secol, dar originile sale raman inca necunoscute. Editia din 1758 a cartii „The Art of Cookery Made Plain and Easy” de Hannah Glasse a inclus o reteta numita „Carnat Hamburgh”, sugerand ca ar trebui servit “prajit cu paine prajita sub el”. Precursorul adevarat al burgerului pare sa fie un fel de mancare ieftin numit Hamburg Steak, originara din Germania si adusa in US de imigranti. Legenda spune ca cineva fiind grabit, a cerut sa-i fie servita aceasta chiftea de carne la pachet, si cum nu existau ambalaje ca in era moderna, clientul a primit carnea intre 2 felii de paine.
Cert este ca astazi, un burger classic este servit cu un tip de branza si diferite sosuri si legume sau muraturi.
THE GRILLERY BURGER STRUT
Acest burger este special si diferit. Patty-ul de carne nu este de vita, ci de strut (da, pasarea).
Carnea de strut, desi este “pasare” se gateste precum carnea de vita. Beneficiile, din care exemplificam cateva: nivel scazut de colesterol sau continut redus de colagen ce o face mai usor de digerat sau faptul ca e bogata in Fier, vitaminele B12 si B6, etc., o fac sa fie printre cele mai apreciate si gustoase bucati de carne…
O asemenea carne merita un sos special si dupa 4 luni de testare am ajuns la sosul The Grillery - un sos pe baza de usturoi, maioneza si ciuperci - plus ceva ingrediente secrete care complementeaza discret carnea de strut.
CHEESEBURGER
Geneza cheeseburger-ului poate fi urmarita din 1924 în Pasadena, California. A fost prima data cand „Hamburgerul original cu branza” a aparut într-un meniu. Istoria ne duce pe Bulevardul Colorado (pe atunci Route 66), unde s-a aflat candva The Rite Spot si s-a nascut cheeseburger-ul. Costa fabuloasa suma de 0,15 USD.
Este cert ca astazi exista o confuzie intre cheese si hamburger sau burger, foarte rar existand acest sandwich fara un tip de branza pe el.
Noi servim o varianta simpla a acestui burger iconic: Carne de calitate proaspata, necongelata, tocata in noaptea de dinainte, cheddar, sos burger si muraturi.
BACON BURGER
Potrivit arhivelor Steak 'n Shake, fondatorul acestui restaurantului, Gus Belt, a solicitat o marca inregistrata pe acesta fraza in anii 1930 dar mai multe nu se cunosc. Ce se stie insa este ca o franciza A&W Restaurants din Lansing, Michigan, este creditata cu inventarea cheeseburger-ului cu bacon in 1963, punandu-l in meniu dupa cereri repetate de la acelasi client.
Evident este foarte greu sa recreezi un burger, asa ca am incercat sa facem un burger al nostru respectand criteriul de baza - sa aibe BACON
OLIVE BURGER
Cea mai larg acceptata poveste de origine a OLIVE BURGER incepe cam asa: In 1923, un mic local de burgeri din Flint, Michigan a inceput sa serveasca burgeri acoperiti cu masline verzi tocate. Desi nu si-au revendicat niciodata meritul pentru crearea efectiva a sandvisului, locatia originalului Kewpee Hotel Hamburg este considerata de mulți drept punctul de plecare al fenomenului burgerului cu măsline.
Reteta este relativ simpla: maioneza, masline verzi murate (tocate) si zeama de la masline.
Versiunea noastra are un mic twist - te asteptam sa-l descoperi